Historische sprokkels: Café De (Nieuwe) Spiegel: een naam om als 'monument' te beschermen

Café De Nieuwe Spiegel bestaat al even. Het is niet zozeer een monument in Hoboken, dan wel een begrip. Geen enkel nog bestaand café hier heeft immers een naam die zover teruggaat in de tijd. We vinden hem voor het eerst vermeld in het begin van de 17de eeuw. De naam is wel een paar keer lichtjes gewijzigd. Het café heette De Spiegel, de Klynen Spiegel, de Oude Spiegel en dan de Nieuwe Spiegel.


Op deze plaats ligt een stuk van mijn familiegeschiedenis. Niet alleen hebben aardig wat familieleden hier hun nooit te stillen dorst bestreden, maar achter de toog stond indertijd ook een telg uit de familie Caremans. Kobe, ofte Jacobus Caremans, bijgenaamd Kobe "van den Do". De bijnaam van de familie Caremans is sinds mensenheugenis immers "de Dokes", naar ene Jodocus C. In die tijd heette  het de 'Oude spiegel'. En boven in de gevel was inderdaad een oude, deels afgebladerde spiegel aangebracht.  


Kobe en de zijnen hadden een stevige reputatie. De Spiegel was indertijd de plek waar de soldaten van fort 8 vertier zochten en dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Als zij het wat te bont maakten gooide patron Kobe hen zonder pardon buiten, hetzij langs de deur, hetzij langs een raam, ongeacht of dat op het gelijkvloers of op de verdieping was. Gelukkig voor de vechtersbazen was er voor het café toen nog geen harde bestrating.

vooraan Jacobus Caremans (Kobe) en Rosalia Verbruggen
achteraan met schuiftrompet mijn overgrootvader Joannes Caremans en de tweede links van hem
(rechts op de foto dus, mijn grootvader Louis.


Vera Caremans

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Vergeet uw reispas en kids-ID niet!

Foto: feestelijke opening kiosk

Weinig jonge sollicitanten op jobbeurs

Kioskplaats krijgt terug kiosk

1 Mei wielrennen en Grote Prijs Moretus

Dieter Von Deurne & The Politics

Historische sprokkels: De Kermis van Hoboken van 1559

Muziek in 'ne living'

U was weer geweldig!

Met Torra wordt het zeker zomer